www.wk-duitsland.com

Alianz Arena Munchen

Alianz Arena Munchen      Alianz Arena Munchen


Allianz Arena

Allianz Arena

Allianz Arena (Duits: Allianz-Arena) is de naam van het nieuwe voetbalstadion in het noorden van München (Duitsland). De naam is gesponsord. Het stadion wordt geopend in 2005 met wedstrijden van de twee thuisclubs Bayern München en TSV 1860 München.

Naamsponsor Allianz AG betaalt € 90 mln van de € 340 mln totale kosten, met naamsgarantie tot 2021.

Bouw en architectuur

In september 2001 vond in München een referendum plaats, met de vraag of het Olympisch Stadion gerenoveerd moest worden, of dat een nieuw stadion gewenst was. Nieuwbouw kreeg 2/3 van de stemmen.

Architecten zijn de Zwitserse architekten Herzog & de Meuron. Het stadion krijgt een vast dak boven de tribunes, ongeveer zoals De Kuip. Omdat buitenwand en dak gebold zijn, lijkt het stadion op een reusachtige, witte zwemband. De wanden en het dak zijn kunststof luchtkussens, die een kleine overdruk hebben.

Het stadion krijgt 66.000 zitplaatsen. Vakken met in totaal 10.000 stoelen, aan de korte zijden, zijn opklapbaar, waardoor staanplaatsen ontstaan. Het stadion krijgt 104 business-units ("Logen"). De parkeergarage met 11.000 plaatsen is het grootste parkeergebouw van Europa.

Corruptie voor de opening

Sinds maart 2004 beleven justitie en de voetbalwereld een corruptie-schandaal.

Op 9 maart 2004 werden Karl-Heinz Wildmoser senior én junior, gearresteerd. Ze werden verdacht van zakelijke omkoping (d.w.z. niet ambtelijk) bij de aanbesteding van het project. Senior werd niet vervolgd, maar trad wel af af als voorzitter van TSV München 1860. Tegen de zoon wordt wel een strafzaak voorbereid. Hij zit nog vast wegens gevaar voor vluchten & bewijsmanipulatie.

De verdenking is dat hij de aannemer heeft geholpen, zodat deze met een hoge prijs de opdracht toch kreeg.

Gebruik

De Allianz Arena wordt thuisstadion van zowel Bayern München als TSV 1860 München. In 2006 wordt het stadion gebruikt voor het WK voetbal, onder meer voor de openingswedstrijd.

Het stadion wordt op 30 mei en 1 juni 2005 geopend met de wedstrijden TSV 1860 München - FC Neurenberg en Bayern München - Duits nationaal elftal.


Home | Sitemap | Hypotheek | Dieet | wintersport | Huis | Rdtl