www.wk-duitsland.com

Koopwoningen Duitsland

Koopwoningen Duitsland      Koopwoningen Duitsland


Koopwoningen Duitsland

Koopwoningen, Koopwoningen, Verhuizen, verhuizen, verhuizen, verhuizen. Huis, huis, huis, huis. We kennen allemaal de fiscale vluchtelingen naar België, de boeren die naar Canada gaan en de 60-plussers die emigreren naar Frankrijk. Maar de meeste emigranten gaan in die Heimat.  Koopwoningen in Duitsland.

Door Paul van der Kwast

Nederlandse pendelaars Koopwoningen Duitsland.
'Kijk, links van ons komen Nederlanders te wonen, en rechts wonen al Nederlanders', zegt uitgever en cursusleider Maarten Schuttel (38). We staan op een dakterras van zijn gloednieuwe huis en kijken uit over weiland, terwijl in de verte het Reichswald opdoemt. In de ruim opgezette tuin klatert water uit een bamboebuis, verder hoor je slechts vogels, kinderstemmen en sporadisch een stapvoets rijdende auto.

Koopwoningen Duitsland

Schuttel is begin dit jaar met zijn gezin verhuisd van Amsterdam-Zuid naar een koopwoningen in duitsland bij Donsbrüggen, een dorpje onder de rook van Kleef. Hij is niet bepaald de enige Nederlandse staatsburger die in deze contreien is neergestreken. Op vrijdagmiddag, een uur of vijf, aan het eind van de werkweek, verschijnt de ene na de andere auto met Nederlands kenteken op het lichtglooiende, secundaire weggetje tussen Nijmegen en Kleef. Nederlandse pendelaars die van hun werk terugkeren naar hun huis in Duitsland. Dat zijn er nog veel meer dan het lijkt, want de meeste Nederduitsers rijden in een auto met een Duits nummerbord. Dat is doorgaans het goedkoopst.

Sinds een jaar of twee vindt er rondom Kleef een heuse invasie van Nederlanders plaats. Net als rond Emmerik, of, wat noordelijker, Nordhorn en Bad Bentheim en andere plaatsen vlak over de grens. In sommige gemeentes komen drie van de vier onlangs verkochte koopwoningen in Nederlandse handen, en ook op het gebied van nieuwbouw en koopwoningen zijn de Nederlanders de laatste jaren hyperactief geworden in Duitsland. Terwijl de Nederlandse kantoorforensen aan het eind van de middag naar Duitsland rijden, keren Nederlandse klusbusjes juist terug vanuit Duitsland. Veel Nederlanders laten hun Duitse koopwoningen in Nederlandse stijl bouwen, en ach, het praat ook wel zo makkelijk met bouwvakkers uit Enschede, Oldenzaal of Doetinchem.

Ruim en betaalbaar koopwoningen in Duitsland.
Vorig jaar waren er voor het eerst in lange tijd meer mensen die Nederland verlieten dan er binnenkwamen: tegenover 23 duizend immigranten stonden 24 duizend emigranten, zo maakte het CBS begin deze maand bekend. Bij emigratie denken veel mensen aan miljonairs in België of vutters die in Frankrijk gaan wonen, maar veruit de snelste groeier onder de emigratielanden is koopwoningen Duitsland, waar zich vorig jaar bijna zevenduizend Nederlanders vestigden. Voornamelijk gezinnen uit de middenklasse.

In Duitsland wonen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels 115 duizend Nederlanders. En dat aantal zal de komende jaren snel toenemen, zo verwachten makelaars. Een aantal van hen richt zich al specifiek op deze doelgroep, zoals Euregiomakelaars. In de vorig jaar verschenen studie Wonen over de grens Koopwoningen Duitsland, dat het Enschedese bureau I&O Research schreef in opdracht van onder meer enkele Nederlandse grensgemeentes, staat de verwachting uitgesproken dat alleen al het aantal Nederlanders aan de Duitse kant van het Gelderse en Overijsselse grensgebied de komende vijf jaar bijna zal verdubbelen tot zeker 40 duizend. Als de trend van Nederlanders om naar Duitsland te verhuizen zich voortzet, wonen er in 2007 in heel Duitsland zo'n 150 duizend Nederlanders, anderhalf keer zo veel als twee jaar geleden en net zo veel als in een stad als Enschede of Nijmegen. Wat bezielt al die Nederlanders om hun land te verlaten?

Koopwoningen Duitsland

'Ons vorige koopwoningen was net zo groot als deze garage', zegt Chris Daniels. 'Nu heb ik deze ruimte helemaal tot mijn beschikking om te sporten.' Daniels, tot voor kort woonachtig in de buurt van Nijmegen, woont sinds een half jaar met Wendy Prime in Emmerik in een vrijstaande koopwoningen Duitsland met tuin rondom. De bedrijfseconoom en de psychologe kwamen nog maar een jaar geleden op het idee om te emigreren. In Duitsland konden zij een veel groter huis kopen dan in Nederland. Handig, gezien de aanstaande gezinsuitbreiding. Daniels: 'Ik las in augustus vorig jaar toevallig dat er in de buurt van Kleef een koopwoning met 700 vierkante meter grond te koop stond voor 150 duizend euro. We waren al op zoek in Nederland, maar toen ik dat bedrag las, ben ik meteen gaan kijken in Duitsland. Dat huis bij Kleef was niets, maar in september viel ons oog op het huis waar we nu wonen. We hebben er 190 duizend euro voor betaald. In Nederland betaal je voor iets vergelijkbaars al gauw drieëneenhalve ton. Dat hadden wij nooit kunnen betalen.'

Cultuur, historie en gedeelde interesses Duitsland
Volgens een aantal in beide landen actieve makelaars liggen de huizenprijzen in het Duitse grensgebied een kwart tot veertig procent lager dan een paar kilometer verder aan de Nederlandse kant. Er waren altijd prijsverschillen tussen koopwoningen Duitsland in het Oosten van het dichtbevolkte Nederland en in het Duitse grensgebied, maar in de loop van de jaren negentig, toen Nederland te maken kreeg met een heuse huizen-boom, namen die verschillen snel toe.

'Wij waren op zoek naar ruimte. Die heb je hier in overvloed', zegt Schuttel. 'We hadden ook naar Drenthe of andere dunbevolkte delen van Nederland kunnen gaan, maar daar heerst toch een wat andere cultuur. Hoe moet ik het zeggen: het mooie van deze streek is dat hier veel mensen wonen die mijn vrienden kunnen worden, mensen die eenzelfde soort achtergrond hebben als wij. Hier zijn ook verschillende interessante steden in de buurt met veel cultuur en historie, zoals Nijmegen en Kleef. Bovendien: Duitsers vinden Nederlanders geweldig. Ze vinden ons aardig en ze vinden Nederlands zo'n grappig taaltje.'

In Bad Bentheim adverteren Nederlandse projectontwikkelaars in het Nederlands, en hier en daar staan bordjes 'Te koop', zonder Duits equivalent. Een typische nieuwbouwwijk, waarbij vergeleken met Nederland wel de diversiteit en variatie opvalt. Hier bepaalt niet de projectontwikkelaar, maar de klant hoe zijn of haar droomhuis er uitziet. Midden in de wijk staat een protserige replica van een oer-Hollands landhuis, inclusief luiken, en op de voordeur van de meeste huizen staan namen als Bruijns, De Voogd en Groothuis. Nu hebben ook veel Duitsers in de grensstreek Nederlandse namen, en omgekeerd, maar in deze nieuwbouwwijk gaat het onmiskenbaar om Nederlanders die veel huis voor weinig geld hebben gekocht. Zoals de uit Almelo afkomstige Marlies Tabbaa, die met haar gezin in een groot vrijstaand huis woont. Koopwoningen Duitsland. 


Home | Sitemap | Hypotheek | Dieet | wintersport | Huis | Rdtl